Nápověda pro psaní příspěvků.

Smazání příspěvku

Jako autor příspěvku si můžete nechat poslat odkaz pro smazání příspěvku na svůj email (pokud jste ho uvedli)

Jako správce knihy můžete smazat příspěvek zadání loginu a hesla do BlueBoard.cz

Login:
Heslo:
Archív otázek a odpovědí do r. 2008
www.ledviny.cz
ledviny.cz(zav)seznam.cz
Na této stránce se autor snaží odpovídat na Vaše otázky. Omluvte časté zpoždění odpovědí dané vytížením autora. Odpovědi autora stránek jsou jen zaujetím postoje k předloženému problému a rozhodně si nečiní nárok na úplnost a správnost. Berte odpovědi autora jen jako orientační doplnění svých informací. Rozhodující pro řešení vašich problému nemůže být internetová poradna, ale Váš ošetřující lékař. Autor vystupuje pod heslem chráněnou přezdívkou roman. Odpovědi pod jiným jménem může vkládat kterýkoliv návštěvník stránek, a to i k již odpovězenému dotazu
Otázky a odpovědi 2009
Do této knihy mohou přispívat jen vybraná jména s heslem
Jméno
Heslo (?)
Vzkaz
[ ? ]
  Opište:
Strana 1 / 6, celkem 297 příspěvků  Další →
25.11.2008 (17:08) Odpovědět # X
Klára

michaela reaguje E-mail:

26.11.2008 (19:58)X

Nikto Vam na to neda jednoznacnu odpoved, pretoze to nie je dokazane.. citala som rozne nazory na ockovanie, na jednej strane ho doporucuju, na druhej zakazuju.. moja dcera ma tiez nefroticky syndrom, jeden z tych tazsich, a prve roky sme sa pravidelne ockovali proti chripke.. vzdy po ockovani prisiel relaps.. mozno je to iba nahoda, a mozno nie.. ja som sa vsak rozhodla, ze uz nikdy viac sa ockovat nebudeme, pretoze som presvedcena, ze to ma spolu nejaku suvislost.. ked sa nad tym lepsie zamyslite, tak princip nefrotickeho syndromu je v imunitnom systeme, ktory sa akoby "zblaznil" a napada ladviny.. vsetky ockovacie latky vam zasahuju a menia imunitny system.. takze je dost pravdepodobne, ze prave toto moze sposobit relaps... berte to vsak iba ako moj osobny nazor..

Odpovídáte X

18.11.2008 (09:23) Odpovědět # X
Marek

roman reaguje:

21.11.2008 (09:10)X

Pokud byste někdo chtěl napsat tématický článek, např. osobní zkušenost s dietou, rád jej zveřejním na hlavním webu www.ledviny.cz. Není problém založit samostatný oddíl nazvaný Zkušenosti pacientů a tam podle témat zveřejnit Vaše články.

Petra reaguje:

21.11.2008 (21:44)X

Marku, ráda Vám na mail napíši, jen ho musím znát.

**04

roman reaguje:

22.11.2008 (08:56)X

Petro, ale Marek přece svůj mail uvedl, jen místo teček je nutné uvést zavináč **01

Mail na autora webu jsem přidal do záhlaví

Marek reaguje:

24.11.2008 (21:10)X

Tak jestli Petro můžete, tak mě kontaktuje ( nebo něco napište) na mail: csl65(zavináč).seznam.cz **04

Odpovídáte X

17.11.2008 (21:14) Odpovědět # X
Jarka E-mail

Medik reaguje:

19.11.2008 (13:30)X

Dobrý den...doporučuji Fakultní nemocnici Královské Vinohrady...Dr. Martin Havrda či Dr. Žabka. Jsou to velcí odbornící v oboru nefrologie. I. interní klinika. Telefon na Drl.Havrdu 296472852 nebo koncovka 2649. Přeji hodně štěstí!!!**01

Medik II reaguje:

19.11.2008 (20:50)X

Tak tam nikdy!!!!

roman reaguje:

21.11.2008 (09:05)X

V Praze je hodně skvělých lékařů, takže nemá smysl je tu všechny vypisovat, osobní zkušenosti nejsou k zahození, ale odpověď Medika II tu vypadá jako zoufalý výkřik, kterému bych moc nevěřil. Že by neprošel u zkoušky?

Medik II reaguje:

23.11.2008 (22:29)X

Se zkouškou to nemá nic společného, zažil jsem ho jako pacient, nemoci se nevyhýbají ani doktorům, a to ani těm budoucím, a opravdu hrozné- zejména chování, přístup k pacientovi!

Petra reaguje:

26.11.2008 (19:58)X

Nevím, pana doktora Žabku jsme zažila před léty ještě ve VFN Praha a myslím si, že byl velmi lidský, pochybuji o tom, že by se z něj tato "vlastnost" vypařila přestupem na jiné pracoviště!!! Byl výborný.**04

Medik II reaguje:

26.11.2008 (21:46)X

To Petra: Tak to omluva dr. Žabkovi, s tím jsem tu čest neměl, moje reakce se týkala hlavně jeho kolegy. Ale např. prof. Dusilová-Sulková, ta byla skvělá! Jen mám pocit, že z FNKV odešla...

Odpovídáte X

16.11.2008 (17:31) Odpovědět # X
Iva Havlová E-mail

Petra reaguje:

16.11.2008 (18:43)X

Dobrý den,podívejte se na stránky nefrologie.eu, je tam sekce dieta a výživové tabulky, které by Vám mohly pomoci.

Jinak kolik bílkovin, draslíku, fosforu by měl manžel přijímat, na to by Vám měl odpovědět ošetřující lékař nebo alespoň lékaři v nemocnici, kam se manžel chystá.

Přeji hodně štěstí.

Iva Havlová reaguje:

19.11.2008 (18:45)X

Mockrát díky za radu,tabulku jsem si našla.**05

Odpovídáte X

14.11.2008 (09:20) Odpovědět # X
Zdeňka Poltuková E-mail

roman reaguje:

21.11.2008 (08:59)X

S určováním amylázy v moči nemám zkušenost. Amyláza je tvořena jak ve slinivce, tak ve slinných žlázách, Samotné zvýšení vylučování amylázy v moči bez dalších příznaků nemá pro Vás žádný význam. Její sledování má význam u pacientů s akutní pankreatitidou nebo po tranpslantaci slinivky.

Odpovídáte X

9.11.2008 (04:11) Odpovědět # X
R.

Odpovídáte X

6.11.2008 (17:34) Odpovědět # X
Halajová Blanka E-mail

M. reaguje:

6.11.2008 (17:46)X

Paní Blanko, to je velmi široký pojem glomerulonefritis. Záleží, o jaký typ se jedná (ověřeno biopticky?), jaká je terapie, jak se vyvíjí laboratorní hodnoty... Příp. napište více, pak by mohla být informace pro Vás přesnější.

roman reaguje:

6.11.2008 (22:31)X

Děkuji M za odpověď. Je to totiž přesně tak, jak píše M. Celé tyto stránky o ledvinách jsou věnovány tomu, aby přiblížily problematiku onemocnění. Na druhou stranu nedokážou nahradit komunikaci mezi lékařem a pacientem. Proto mě Vaše otázka velmi překvapuje. Jestliže Vaše dcera má glomerulonefritidu, byla zřejmě někde vyšetřena, jistě je někde sledována, při každé kontrole jste jako doprovázející matka inforomována o nových výsledcích a s ošetřující lékařkou/lékařem jste v kontaktu.

Proto mě Vaše otázka velmi překvapuje.

V článečku http://www.ledviny.cz/infopac/gn.html se dočtete o celé řadě glomerulopatií a je nyní na Vás, abyste zopakovala ošetřující lékařce/lékaři Vaší dcery výše položenou otázku.

Musíte spěchat, za rok bude mít dcera 18 a pak ty otázky již bude klást sama.

Zdravím

Odpovídáte X

5.11.2008 (22:35) Odpovědět # X
Jitka

roman reaguje:

6.11.2008 (12:04)X

Souvilost znám jedinou, a to takovou, že hemorhodiy bývají relativně časstou příčinou anemie(nedokrevnosti) dialyzovaných pacientů, kteří přes léčbu železem a erytropoetinem mají stále nebo nepravidelně snížený krevní obraz. Proto je nutno na tuto příčinu anemie myslet.

Jitka reaguje:

9.11.2008 (00:11)X

Děkuji

Odpovídáte X

4.11.2008 (12:44) Odpovědět # X
Katka E-mail

roman reaguje:

6.11.2008 (12:02)X

Z jednoho orientačního nálezu nelze dělat závěry.

Odpovídáte X

2.11.2008 (12:13) Odpovědět # X
Lucie

roman reaguje:

6.11.2008 (12:01)X

Bohužel mi není známá beprostřední souvislost mezi zánětem Achillovy šlachy a ledvinami. Resp. existují stavy, kdy při jednom onemocnění mohou být postiženy jak pohybový, tak vylučovací systém. Při selhání ledvin bývá postižen i šlachový systtém, bývají svalové bolesti, únavnost apod, ale že by se z bolesti šlachy dalo usuzovat na selhání ledvin, to slyším poprvé. Selhání ledvin se projevuje spoustou jiných potíží.

Navíc si neumím představit, jak se čistí ledviny, to by mě opravdu moc zajímalo. Např. když jsou kameny v ledvinné pánvičce, tak jsou na to způsoby, jak je odstranit, ale čistit ledviny? To je opravdu zajímavé.

Odpovídáte X

30.10.2008 (11:34) Odpovědět # X
Jana Zaoralova E-mail

Odpovídáte X

28.10.2008 (12:31) Odpovědět # X
Jana Zaoralova E-mail

Petra reaguje:

28.10.2008 (18:13)X

Vážená paní Zaoralová.

Nerozumím tomu, proč byste měla mít sníženou funkci ledvin, když máte snížený kreatinin? Ten by naopak musel být zvýšený, aby se dalo hovořit o zhoršené funkci ledvin. Hladina kreatininu závisí také na svalové hmotě...muži mívají vyšší kreatinin než ženy. Samozřejmě, je rozmezí do jakých hodnot je to normální do cca 110. Řekla Vám paní doktorka, kolik jste měla kreatinin? A myslím, že na lymfatické masáže můžete chodit i nadále...nevěste hlavu...pokud je kreatinin snížený, nic se neděje!!!!! Mějte se bezva. **04

Karel reaguje:

28.10.2008 (20:43)X

Petro, jestli ale paní nemá sníženou kreatininou clearence...

Petra reaguje:

29.10.2008 (18:06)X

Karle, je to možné...ale z jejího dotazu to nebylo patrné, co myslí...každopáně v případě snížené kr. clereance by se jednalo o zřejmě nastupující sníženou fci ledvin.

Odpovídáte X

27.10.2008 (18:06) Odpovědět # X
Iva Nováková E-mail

Petra reaguje:

28.10.2008 (18:19)X

Co zkusit nějaké hygienické doplňky? Parfémované slipové vložky? Nebo vlhčené kapesníky používat při každém použití toalety. A také byste měla používat speciální mýdlo s upravným pH pro intimní hygienu...také se prodává spec. intimní spray. Pokud jsou organické příčiny vyloučeny jako výtoky z rodidel či jiné záněty ... popř. močová inkontinence, zkuste se s tím poprat takto! Vím, jistě to je nepříjemné, ale držím pěsti!!! Držte se! Petra

Odpovídáte X

24.10.2008 (14:50) Odpovědět # X
Ryšavá Radmila E-mail

roman reaguje:

1.11.2008 (15:54)X

Základem léčby cystinových kamenů je:

1. dostatečný přívod tekutin (menší kncentrace cystinu v moči snižuje pravděpodobnost srážení) nejméně 3l/den

2. alkalizace moči - udržování pH moči nad 7 vede k vyšší rozpustnosti cystinu

3. doporučuje se omezení soli a mírné omezení bílkovin ve stravě

4. Farmakoterapie metylcaptasou - penicillaminem vede k lepší rozpustnosti cystinu a dokonce ke zmenšení a rozpuštění kamenů. Podobný efekt na rozpouštění cystinu má captopril, který se používá k léčbě hypertenze.

Odpovídáte X

23.10.2008 (20:57) Odpovědět # X
Zdenka E-mail

roman reaguje:

26.10.2008 (01:16)X

Nejsem dětský nefrolog a tuto problematiku neřeším ve své praxi. Z popisovaných vyšetření je zřejmé, že pravá ledvina se podílí jen malou částí na celkové funkci ledvin, navíc se její podíl snižuje, proto se dá předpokládat, že do budoucna její funkce zanikne zcela.

To však neznamená, že nemůže dále ovlivňovat jejího nositele - může být příčinou vysokého nebo kolísavého tlaku, může být zdrojem opakovaných infekcí močových cest.

Stejně tak však nemusí činit žádné potíže. Pokud jsem se v literatuře dočetl, odstranění takto oslabené ledviny má smysl, právě tehdy, když je její podíl na celkové funkci zanedbatelný a současně je příčinou opakovaných zánětů ledvin nebo nezvládnutelného vysokého krevního tlaku.

Proto bych se jako rodič ptal na důvod navrhované operace.

Pokud by syn bral v poslední době opakovaně antibiotika pro opakované záněty, trpěl by bolestmi postižené ledviny nebo měl problémy s krevním tlakem, který nereaguje na léčbu, rozhodl bych se pro operaci. Pokud je bez potíží, tlak je jen hraniční a neprokázaný, netrpí infekcemi, pak je možno vyčkat a za pravidelných kontrol čas ukáže.

V dospělé nefrologii samotná skutečnost, že ledvina nefunguje, není důvodem k jejímu odstraňování.

Pokud Vám lékař doporučuje operaci, měl by Vám argumenty zdůvodnit, proč je tato nutná. Zeptat se není projevem nedůvěry, ale Vaší povinností, protože rozhodnutí, zda syn půjde na operaci záleží jen na Vás a Vašem souhlsu. Proto než souhlas dáte, musíte být o nutnosti operace vnitřně přesvědčeni. Vaše přesvědčení musí vycházet z informací.

Držím palce.

Odpovídáte X

21.10.2008 (20:24) Odpovědět # X
Alena E-mail

roman reaguje:

23.10.2008 (18:38)X

To znamená, že ledvina nesedí tam, kde má sedět, ale při změně polohy - při postavení - svou váhou klesne dolů, níž je běžné. Ledvina je na svém místě udržována přítomnosti tukového polštáře, který ledvinu obaluje a zajišťuje její polohu. Pokud ten chybí, ledvina začne klouzat dolů. To vede k potížím - bolesti v oblasti ledviny při postavení. Poklesem ledviny totiž dojde k uskřinutí močovodu a tvořící se moč, která nemůže odcházet do močového měchýře vyvíjí v ledivině bolestivý přetlak.

S touto poruchou fixace ledivny se nejčastěji setkáváme u žen, které jsou hubené díky své konstituci, nebo které hodně zhubly. Proto první rada je přibrat na normální postavu.

Operační postupy jsou zvažovány jen u velmi těžkých případů a výsledky nebývají ideální.

Odpovídáte X

21.10.2008 (13:22) Odpovědět # X
Jana E-mail

roman reaguje:

23.10.2008 (18:33)X

Pokud výsledek v krvi (hladina močoviny a kreatinninu) a výsledek moči (nepřítomnost bílkoviny, červených a bílých krvinek) jsou v pořádku, pak se dá u 25-letého pacienta téměř s jistotou tvrdit, že ledviny fungují normálně. Samozřejmě, pokud lékař při vyšetření pojme nějaké podezření - např. bolesti v oblasti ledvin apod, naordinuje další pomocné vyšetření, mě napadá v první řadě ultrazvukové vyšetření ledvin. Zda je nutné však posoudí lékař, který Vás vyšetřuje.

Odpovídáte X

18.10.2008 (22:14) Odpovědět # X
Ivka E-mail

roman reaguje:

23.10.2008 (18:29)X

Bohužel nejsem dětský nefrolog a proto detaily o růstu ledvin neznám. Ale podobně jak u předchozího dotazu bych pátral, po tom, zda ledivny fungují normálně - dá se zjistit z odběru krve. Současně o dopadu a možných alternativách dalšího vývoje ledvin Vás musí informovat ten lékař, který Vám výsledek sděluje. Pokud ledviny pracují normálně, vyčkejte v klidu vyšetření u dětského nefrologa, který vám řekne více.

Odpovídáte X

17.10.2008 (21:15) Odpovědět # X
Radka E-mail

roman reaguje:

23.10.2008 (18:25)X

To nevím, spíš vám odpoví dětský nefrolog. Mě by na Vašem místě růst ledvin tolik nezajímal, spíš bych se ptal, jakou mají nyní ledviny funkci. To je pro dítě důležitější, menší velikost může, ale také nemusí nic znamenat.

Odpovídáte X

17.10.2008 (20:45) Odpovědět # X
Milan

Karel reaguje:

17.10.2008 (21:34)X

Grapefriitová šťáva a třezalka jsou inhibitory cytochromu P450, přes ktrerý je vstřebáváno imunosupresivum cyklospoirn A. Pokud by se užívaly dohromady, nebyl by CyA řádně odbouráván, došlo by k nárůstu hladiny cyA a projevily by se nežádoucí účinky. ALepsoň takhle mi to bylo vysvětleno u lékaře. Pokud to tak není, snad mě dr. Kantor nebo někdo jiný opraví.

Odpovídáte X

16.10.2008 (19:35) Odpovědět # X
sestřička E-mail

roman reaguje:

23.10.2008 (18:23)X

Bez fungující věštecké křišťálové koule vám to nikdo neřekne.

sestřička reaguje E-mail:

23.10.2008 (22:57)X

děkuji..takže malá šance**17..

Blufour reaguje:

10.11.2008 (16:00)X

sestřičko: věštecká koule by nebyla špatná, ale nezoufejte. Mám 20 let po transplantaci a začínal jsem s kreatininem 150, postupně šel pomalu nahoru a posledních cca 8 let ho mám kolem 230 a vše v pohodě**04 Jak tvrdil jeden vynikající nefrolog z FN Olomouc: můžete mít kreatinin 110 a ledvina Vám odejde za rok a můžete mít kreatinin 250 a bude Vám fungovat 20 let **01

Blufour reaguje:

16.11.2008 (15:00)X

děkuji za zprávičku,moc..můžu poprosit o kontakt na Vás? také chodívám na kontroly do OL.. můj mail je: petrpetruf@seznam ..děkuji..

Odpovídáte X

14.10.2008 (13:03) Odpovědět # X
Lucie E-mail

roman reaguje:

23.10.2008 (18:21)X

Podle závažnosti dilatace se určí stupeň postižení, a podle stupně se určuje četnost dalších kontrol, v případě infekčních komplikací antibiotická léčba, v případě velmi závažného postižení operační řešení. Ale podrobněji Vám to vysvětlí ošetřující dětský lékař.

sestřička reaguje E-mail:

16.11.2008 (15:02)X

děkuji Vám za písmenka**05,také docházím na kontroly do FN Olomouc,můžu poprosit o kontakt na Vás? můj mail: petrpetruf@seznam.cz

Odpovídáte X

10.10.2008 (22:11) Odpovědět # X
Věra E-mail

roman reaguje:

23.10.2008 (18:20)X

Čeká Vás dodržování pitného režimu, dávat pozor na prochlazení, pravidelné kontroly na urologii, léčba antibiotiky v případě infekčních komplikací, občasné kontroly funkce ledvin.

Odpovídáte X

6.10.2008 (19:43) Odpovědět # X
Lucka E-mail

roman reaguje:

7.10.2008 (23:30)X

Rozhodnutí pro těhotenství je ve Vašem případě má mnoho aspektů. Nerozhodujete totiž jen o sobě, ale i o osudu jiného člověka.

1. vliv těhotenství na Váš zdravotní stav - vzhledem k dobré funkci ledvin, pokud je dobrá kontrola TK a není proteinurie je sice rizikové pro Vás, ale může proběhnout bez problémů, v každém případě doporučuji společné sledování gynekologem a nefrologem - kontroly TK, proteinurie, funkce - alespoň orientačně, léčba hypertenze, močových infekcí apod.

2. početí dítěte, které s 50% pravděpodobností bude postiženou stejným vrozeným onemocněním jako Vy a od mládí bude pod kontrolou lékařů a bude žít se stejnou vyhlídkou na budoucnost jako Váš otec a Vy - tedy náhradou funkce ledvin ve věku kolem 40-50 let.

Na tuto otázku si musíte zodpovědět sama. Velmi záleží na vlastním vnímaní tohoto hendikepu a přístupu k životu. Mám ve sledování rodinu, pacientka je 15 let po transplantaci, dcera je na tom podobně jak vy a čekají s manželem nyní 3. dítě. U prvních dvou dětí, pokud si dobře vzpomínám má zjištěné drobné cysty jen starší dcera. Jedná se o lidi s velmi pozitivním přístupem k životu a umím si představit, že jak nynější maminka tak i tyto malé děti vyrůstající v rodině obklopené láskou a pozitivním vztahem k životu si budou života užívat plnohodnotně a budoucí dialýza jim neubere nic z jejich životního elánu.

Na druhou stranu si umím dobře představit rodiny, kde to takto nemusí fungovat a dítě může vyrůstat s pocitem křivdy.

Existuje i možnost genetického vyšetření na přítomnost nemoci již během těhotenství. Toto vyšetření má, dle mého názoru, smysl však jen tehdy, že matka nechce porodit dítě s vrozenou vadou a je pevně rozhodnuta plod s vrozenou nemocí odstrnit umělým přerušením těhotenství.

3. Časový faktor: je nutné počítat s tím, že s každým rokem se Vám přibližuje dialýza, pokud se již rozvine renální insuficience, pak je těhotenství rizikovější a průběh komplikovanější. Rovněž je třeba počítat s tím, že renální insuficience a dialýza ubírají nositeli výkonnost a sílu, zhoršují sociální a finanční situaci a je nutné počítat s tím, zda budu schopen se o dítě postarat, zda mám oporu v partnerovi, v rodině.

Držím Vám palce ve Vašem těžkém rozhodování.

Odpovídáte X

4.10.2008 (18:14) Odpovědět # X
Petr E-mail

roman reaguje:

7.10.2008 (22:58)X

Bohužel to neumím posoudit, nález 1 je jasný - pravá ledvina v době vyšetření nepracovala, celková funkce představovaná levou ledvinou odpovídala normě zdravého člověka.

Nález 2 mi nic neříká.

Odpovídáte X

4.10.2008 (18:07) Odpovědět # X
Radana - pro MUC. E-mail

Odpovídáte X

3.10.2008 (14:24) Odpovědět # X
MUC.

Radana reaguje:

3.10.2008 (16:45)X

Děkuji za odpověď. Vždy, když je mu měřen odpad soli (spolu s vápníkem, kterého ztrácí velmi mnoho - hyperkalciurie až 20 mmol denně), tak je nám řečeno, že přijímá moc soli, protože odpad je přes 200 - ale ve druhé fakultní nemocnici ne, tam nám bylo před 2 lety i řečeno, že máme přisolovat, nyní již ne (hypertenze), ale neříkají nám ani o omezování. Nejsem si jistá, že ztráty jsou z přesolování, solíme o něco méně a jak jsem psala, syn má často velkou chuť na slané, hlavně poté, co běhá venku. Děkuji ještě jednou za odpověď.

Radana reaguje:

3.10.2008 (16:46)X

ještě dodatek - ztrácí i mnoho draslíku, bílkovin, má vysoký odpad oxalátů ...

MUC. reaguje:

4.10.2008 (11:53)X

Radano, dle toho, co udáváte, jde dle mého opradvu spíše o patologické, omezování příjmu by mohlo mít nepříjemné důsledky- sodík by s velkou pravděpodobností ztrácel i při omezení příjmu... Pokud chlapec má po zátěži chuť na slané, může to být projev potřeby doplnit soli- při běhu se potí, ztrácí sůl, ale ledviny nejsou schopny regulace, ztrácí sůl stále (za normálních okolností se zvýší resorbce v tubulech a sůl je zadržena v těle, u Vašeho syna zřejmě ne)... jeho příjem jednotlivých minerálů je třeba korigovat dle plazmatických hladin, které je třeba, aby byly v normě. Držím pěsti!

Odpovídáte X

3.10.2008 (13:12) Odpovědět # X
Andrea jurakova E-mail

Odpovídáte X

3.10.2008 (11:28) Odpovědět # X
Radana

Odpovídáte X

3.10.2008 (00:35) Odpovědět # X
Jakub Trenčan E-mail

roman reaguje:

7.10.2008 (22:53)X

bez vyšetření moči a krve se nedá postižení ledvin vyloučit

Odpovídáte X

2.10.2008 (23:33) Odpovědět # X
Ilona Ryšavá

LH reaguje:

3.10.2008 (11:26)X

Co se týká úhrady cestovného, mám dost podobný problém s dítětem, které musí jezdit na nefrol. kontroly do Prahy Motola (jsme z Moravy). Na pojišťovně jsem zjistila, že tato možnost existuje - obvodní lékař Vám vypíše formulář "vyúčtování cestovních nákladů", tu pak v nemocnici, kam jedete na ošetření potvrdí datumem a razítkem, (příp. termínem hospitalizace) Vy vypíšete počet km a SPZ auta. Poté odešlete na pojišťovnu a čekáte. Nám pojišťovna cestovné uhradila do 1 měsíce, ale říkám, jedná se o nemocné dítě, ne o dospělého. Zkuste zaslat dotaz na Vaši konkrétní zdravotní pojišťovnu, od obvodní lékařky jsem se nedozvěděla nic, jen dotaz, proč jsem si o to nežádala již dříve, když ho do takto vzdálené nemocnice vozíme již 3 roky a letos jsme žádali poprvé. Za dotaz na pojišťovnu nic nedáte - já píši mailem a odpovědi dostávám hodně brzy - a budete vědět, na čem jste. Je to jen moje zkušenost, ale uvidíte, třeba Vám to taky vyjde.

Klára reaguje:

3.10.2008 (14:25)X

Paní Ryšavá, mohla bych se zeptat, kterého nefrologa navštěvujete?

MUC. reaguje:

3.10.2008 (15:26)X

V Hradci Králové se lékaři specializují na pacienty s abnormitami urotraktu. S velkou pravděpodobností by Vás na dané pracoviště odeslali i z pražských klinik- předpokládám, že máte augmentační náhradu měchýře. Cestovní náklady by Vám v tomto případě měly být na pojišťovně, po předložení příslušných potvrzených formulářů, uhrazeny.

Odpovídáte X

1.10.2008 (22:25) Odpovědět # X
Honza

roman reaguje:

7.10.2008 (22:52)X

nadměrný příjem bílkovin není ledvinám prospěšný a je jedním z rizikových faktorů pro pokles funkce ledvin, ale nelze najít souvislot mezi příjmem kreatinu a tehdejším nálezem vysokého kreatininu po úrazu

Odpovídáte X

1.10.2008 (12:30) Odpovědět # X
Honza

roman reaguje:

1.10.2008 (21:33)X

Je to tak. Skutečností je, že medicína se superspecializuje do spousty odborností a oborů, což je jistě nutné - těžko by mohl dialýzu provádět ortopéd, stejně tak byste určitě nechtěl, aby vám kosti šrouboval nefrolog. Tím se pak stává, že jednotliví odborníci mohou přehlédnout takovou věc, jako je kreatinin přes 300. Pak by to vše měl hlídat praktický lékař, který, když si přečte zprávu z nemocnice, tak si může této informace všimnout, ale pravdou je, že pro něj je nejdůležitější závěr a doporučení.

Pokud zranění zasahoval někde do úrovně beder, oblasti břácha - močových cest, pak jako minimální opatření bych doporučoval prohlídnout ledviny ultrazvukem, pokud při úraze byla jedna ledvina nějak nevratně poškozena, mělo by to být vidět na ultrazvuku, pokud na ultrazvukovém vyšetření budou ledviny obě vypadat zdravě, pak zřejmě nešlo po nějaké úrazové poškození.

U tříštivých zlomenin, zvláště doprovázených zhmožděním svalů se mohlo jednat o tzv crash syndrom, kdy poškozením svaloviny se uvolní množství svalového barviva - myoglobinu do krve, a ten přechodně poškodí ledviny, většinou toto poškození je přechodné a nezanechá trvalé následky.

Odpovídáte X

1.10.2008 (10:27) Odpovědět # X
Barbora E-mail

roman reaguje:

1.10.2008 (21:37)X

Pokud se dítě dožaduje tekutin, je nutno mu je poskytnout. Nemám zkušenosti z dětské nefrologie, ale 1,5 litru mi nepřipadá nějak extrémní množství za 1 den, některé děti to tak mají.

Než s ním budete běhat po doktorech, je třeba vyloučit jestli dítě není příliš zaoblečené a zda se příliš proto nepotí a zda ve stravě není příliš mnoho soli - i té skryté jako v šunce, slaném pečivu apod.

Samozřejmě, pokud budete mít dále pochybnosti, poptejte se Vaší dětské lékařky, ta určitě bude vědět více.

Odpovídáte X

26.9.2008 (16:18) Odpovědět # X
Honza

roman reaguje:

30.9.2008 (20:46)X

314 jednoznačně ukazuje na poškození funkce ledvin v době odběru, kreatinin 108 ukazuje na zhruba dobrou funkci ledvin v současné době, ale nic neříká, jestli náhodou nebyla jedna ledvina při úraze nezvratně poškozena apodobně.

Jen na okraj, neumím si představit, že by někomu při úrazu zjistil kreatinin 314 a další kontrolu provedli až po 5 měsících. Určitě se krev nekontrolovala před propuštěním z nemocnice?

Odpovídáte X

26.9.2008 (14:09) Odpovědět # X
Jitka

roman reaguje:

30.9.2008 (20:41)X

Z krevních hodnot nelze nádor ledviny diagnostikovat

alois reaguje E-mail:

1.10.2008 (10:08)X

V mych 31 letech jsem mel nemaly nador na ledvine. Krevni tlak i krevni obraz nic podezreleho nevykazoval. Nador byl zjisten vice mene nahodou na USG.

Odpovídáte X

19.9.2008 (12:25) Odpovědět # X
Eva Brožíková

roman reaguje:

23.9.2008 (20:17)X

s cystou se nic nedělá.

Odpovídáte X

19.9.2008 (04:39) Odpovědět # X
Ilona Ryšavá

M. reaguje:

19.9.2008 (06:39)X

Umývat ruce by si měla mezi každým pacientem, žloutenku může přenést ae pouze tehdy, trpí- li jí některý z pacientů. Pokud při dialýze pouze jde zmáčknout na nějeaký jeden čudlík, tak to asi nutné není.M.

roman reaguje:

23.9.2008 (20:23)X

Sestra po napojení jednouho pacienta odkládá rukavice, obléká nové a jde napojovat druhého pacienta. Stejně tak ukončí jednoho pacienta, mění rukavice a jde končit dalšího pacienta. Pokud má pacient katetr, obléká si sterilní plášť, nasazuje masku sobě i pacientovi.

Na naší dialýze postpujeme podle přísných standardů, které platí pro všechny dialýzy naší společnosti. V jiné společnosti může být postup jiný, ale v každém případě postup musí být popsán a schválen hygienickou stanicí.

Na dodržování postupů dohlíží v naší společnosti vrchní sestra, ta je kontrolována hlavní sestrou a audity kvality. Pacienti jsou ročně dotazování dotazníkem na spokojenost s poskytovanou péčí.

V jiných společnostech poskytujících dialýzu může být praxe a kontrola odlišná.

Odpovídáte X

19.9.2008 (03:34) Odpovědět # X
Ilona Ryšavá

M. reaguje:

19.9.2008 (06:37)X

Paní Ilono, stěžujete si na nízký tlak, pokud by to sestra nechala, měla by jste místo TK 86/67 třeba 70/50, to už by Vám asi moc hej nebylo. M.

Odpovídáte X

15.9.2008 (22:06) Odpovědět # X
radka E-mail

roman reaguje:

16.9.2008 (12:50)X

GF není statická hodnota a může velmi kolísat v průběhu chronického onemocnění. Samozřejmě může reagovat na léčbu základního onemocnění.

Odpovídáte X

15.9.2008 (12:41) Odpovědět # X
Hanka E-mail

roman reaguje:

16.9.2008 (12:48)X

1. může se jednat o ledviny

2. urologický čaj asi stačit nebude

Odpovídáte X

12.9.2008 (10:08) Odpovědět # X
Monika E-mail

roman reaguje:

12.9.2008 (19:05)X

Počtěte si na předchozích stránkách těchto Otázek a zjistíte, že hladina kreatininu není pro zahájení dialýzy to nejdůležitější. Zatimco někteří potřebují dialýzu již pri hladině kreatininu kolem 300, jiní chodí do práce a jezdí po světě s kreatininem 600. Proto nelze žádnému pacientu říct - ještě 21 a jdem na to.

Dialýzou neléčíme kreatinin, ale nahrazujem funkci ledvin.

Je třeba vědět, jakou má manžel funkci (průměr klearance kreatininu a urey), jaký má metabolismus bílkovin (nPCR), jaké má Kt/V, případně další komplikace nedostatečnosti ledvin - nevzládnutelný krevní tlak, srdeční selhávání, otoky, nechutenství, nedej bože tekutinu v pohrudniční dutině, průjmy apod. Pak se může domlouvat s lékařem, kdy zahájit dialýzu.

Snaha o snížení kreatininu je tedy zcela zcestná. Ano, vysazením masa, bílkovin, tělesnou nečinností lze kreatinin v krvi snížit, ale o to tady přece vůbec nejde. Jde o to, aby pacient byl schopen žít aktivním životem a dialýzu zahájit v ten správný čas - ani zbytečně brzo, ale samozřejmě také ne pozdě.

http://www.ledviny.cz/metodika/zahdl.html

Držím palce

alois reaguje:

13.9.2008 (13:21)X

Domnivam se, ze kreatinin lze chapat jen jako jakysi ukazatel - napr. rucicku v aute ukazujici stav nadrze. A cilem neni posouvat rucicku, kdyz nam zacne nadrz tect. Tim nadrz nespravime.

Odpovídáte X

11.9.2008 (17:23) Odpovědět # X
Leona E-mail

roman reaguje:

11.9.2008 (21:21)X

1. Riziko nemoci u dalšího dítěte je 25%

2. Zda je dostupná prenatální diagnostika nevím, specialistou na dědičná onemocnění ledvin je Prof. Merta, odkaz na jeho knihu: http://www.lekarskeknihy.cz/?id=80-7254-505-1 pracuje ve VFN

http://www.vfn.eu/%5Cdata%5Cfiles%5Cvfn%5Ctelefony%5CTelefony.htm

3. nositeli vadného genu jste oba, v případě umělého oplodnění je otázkou, kdo bude rodič, vy nebo manžel?

Cizí sperma nebo vajíčko sice velmi výrazně sníží riziko této nemoci, ale zcela nevyloučí.

Odpovídáte X

11.9.2008 (08:39) Odpovědět # X
Markéta

roman reaguje:

11.9.2008 (20:55)X

V literatuře lze narazit na zmínky o současném PEGu a PD u dětí, ale sám s tím zkušenosti nemám a myslím, že u dospělého bych přednostně volil hemodialýzu jako metodu volby.

Markéta reaguje:

12.9.2008 (23:27)X

Pane doktore, děkuji za Vaši odpověď! V současné době ještě nejsem dialyzovaná, plánuje se zařazení. Vzhledem k malnutrici zaveden PEG...jsem mladá, raději bych PD, PEG by snad mohlo být dočasně. Myslíte že si to interferuje?

Odpovídáte X

10.9.2008 (20:44) Odpovědět # X
Mata

roman reaguje:

11.9.2008 (20:54)X

Myslím, že běžné čaje možno pít. Pozor však na někateré byliny, o nichž je známo, že mohou významně ovlivňovat účinnost imunosupresivních léků. Známy jsou případy selhání transplantované ledviny po užívání čaje z třezalky. Některé čínské byliny poškozují ledviny.

Odpovídáte X

9.9.2008 (13:37) Odpovědět # X
Martina E-mail

roman reaguje:

11.9.2008 (20:50)X

Bude dále sledována ledvina a ztížený odtok moči, další postup bude určen vývojem stavu.

Odpovídáte X

8.9.2008 (19:57) Odpovědět # X
honza

honza reaguje:

8.9.2008 (20:55)X

..jen pro uplnost dodavam, ze boule je na prave strane

roman reaguje:

10.9.2008 (12:06)X

Bohužel, opravdu bez návštěvy doktora a provedení najakých vyšetření alespoň ultrazvuk to nepůjde. Různé boule a výrůstky mohu být projevem jak banálního tak i velmi nebezpečného onemocnění.

honza reaguje:

10.9.2008 (20:43)X

Velmi dekuji za odpoved. Chtel sem se jeste zeptat, jestli je v mem veku riziko napriklad onoho strasaka v podobe rakoviny hodne vysoke nebo zda je v moji vekove kategorii spise mene caste. Jeste jednou dekuji za Vas cas a to co tu delate.

Odpovídáte X

7.9.2008 (13:57) Odpovědět # X
Lenka E-mail

Jitka reaguje:

7.9.2008 (20:26)X

Myslím, že byste měla navštívit lékaře. Hezký den

Odpovídáte X

31.8.2008 (21:55) Odpovědět # X
eva

Jitka reaguje:

1.9.2008 (02:37)X

Jj, já se ted nacházim ve skotsku a tady se dá jednoduše koupit 100% brusinkový džus, takže si dopřávám brusinky v této formě. Navíc je to fakt dobrůdka. učinek brusinkek na prevenci zánětů močových cest nechci zpochybňovat, jak je to ale s vlivem na ledviny si nejsem jistá... Hodně zdraví i Vám.

Odpovídáte X

31.8.2008 (21:47) Odpovědět # X
eva

Odpovídáte X

Strana 1 / 6, celkem 297 příspěvků  Další →
Kniha od BlueBoard.cz